info

Het eiland Telendos

Op 600 meter van de westkust van Kalymnos ligt het kleine eilandje Telendos waarvoor vanuit het haventje van Myrties op Kalymnos om het half uur bootjes gaan naar Telendos. Soms gaan ook schapen, kippen, geiten etc. aan boord. Telendos is een klein eilnad met een hoge bergtop van  460 m. die gebruikt wordt voor sportklimmers en bergwandelaars. Het eiland Telendos was vroeger een geheel met Kalymnos. In ca. 550 na  Chr. is als gevolg van een aardbeving het deel tussen Kalymnos en Telendos in elkaar gestort en onder water komen te staan, waardoor een deel van de gebouwen over het hele eiland verdwenen. Een deel zou nog steeds onder water te zien zijn tussen Telendos en Myrties.

 Op Telendos wonen in de winter ca. 5 families met ongeveer 30 personen, waarvoor ook een lagere school aanwezig is voor de enige leerling. Verder is op Telendos geen verkeer of voertuig te bekennen omdat de langste afstand een paar honderd meter is. Het enige gemotoriseerde verkeer is een kruiwagen met motor vanwege het laad- en losvervoervan de ferriebootjes voor de hotels. Wel zijn er diverse terrasjes/restaurant , pensions, kleine winkeltjes en veel wandelpaden. Op het smalle zuidelijke gedeelte staan opvallend veel dennenbomen  en zijn ook een aantal ruïnes uit de Byzantijnse periode.  De overtocht tussen Kalymnos en Telendos gaat in de zomermaanden om het halve uur en kost vanaf 12 jaar € 2,50 p/p per enkele overtocht.

Een van de gezelligste en meest vriendelijke terrasjes bij aankomst op Telendos  direct waar de boten afmeren is  Restaurant & Pension RITA . Het eten en drinken is van goede kwaliteit en men spreek er goed Engels. Enkele van hun specialiteiten zoals “beef in claypot” en “chicken souvlaki bacon” zijn een absolute aanrader.

Als je c.a. 50 m. loopt met de zee aan je rechterhand is Kapsouli restaurant met eigenaar Michealis die gespecialiseerd is in zelf gevangen dagverse vis. Mocht je zin hebben nog verder te lopen dan kom je eerst bij Plaka restaurant en direct daarnaast is  On The Rocks Restaurant/Bar  van de vriendelijke ook zeer goed Engels sprekende eigenaar Georgios, die strandbedden met parasols verhuurt, maar o.a. ook lekkere cocktails heeft.

Er zijn drie grote stranden op het eiland. Het eerste strand heet Potha en is gelegen waar men aankomt met de bootjes aan de noord-oostelijke kant van het eiland. Je loopt het pad af met de zee aan je rechterkant. Hier vindt je rustige zandstranden met veel schaduw dat voor het grootste deel te danken is aan bomen. Er zijn e.v.t. ook tal van parasols en ligbedden te huur. Hier zijn de eerder genoemde tavernes te vinden.

Op Telendos  wordt 1 Mei de dag van de arbeid regelmatig uitgebreid gevierd zoals te zien is in de volgende video

Na de eerste textiel-stranden is er nog een strand (soms naturisten) dat je vindt door het pad over de rotsen verder te volgen. maar daarna is aan het eind het officiële  naturistenstrand. Dit strand heet Paradise Beach   is een naaktstrand (kiezelstrand), waar tegen betaling ook strandbedden en parasols te huur zijn.

 Op Telendos zijn veel opgravingen uit de Romeinse Tijd

Oud, Ouder, Oudst

In Griekenland zijn naaktstranden officieel verboden, maar vanwege het toerisme redelijk geaccepteerd mits  een beetje afgelegen en niet al te opzichtig. De laatste jaren zie je op zowel Kalymnos als Telendos  iets meer naturisme op de  textiel stranden,  op afgelegen plekken, als het rustig is of als er geen kleine kinderen zijn

 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Telendos-Naaktstrand-1024x768.jpg

Paradise Beach 

Aan de westkust van Telendos is een prachtig strand waar je vooral goed kan snorkelen en de meeste wind vangt, wat erg aangenaam is als de temperatuur boven de 25 graden komt. Hier zie je ook een waanzinnig mooie zonsondergang.  Dit strand Hochlaka Beach bereik je door bij aankomst met de boot naar links te lopen, waarna je na ca. 50 m. aan je rechterhand tussen twee tavernes kan lopen. Daar staan borden die aangeven dat je naar links moet.

                     Wandelpad naar Hochlaka Beach

Aan het eind van het pad ligt dan Hochlaka Beach met een steile trap naar beneden. Dit is een strand met mooie golven en dus niet echt ideaal voor kleine kinderen. Dit strand is de eerder genoemde plek voor de waanzinnig mooie zonsondergang.

                       Hochlaka beach met oude Romeinse ruïnes

Mocht je toch nog zin hebben in een mooie wandeling met veel oudheidkundige bezienswaardigheden met aan het eind een privé zandstrand dan ga je als volgt:                                    Bij aankomst bij Hochlaka Beach zijn vlak voor de trap naar beneden rechts oude ruïnes uit de Romeinse tijd en links ligt een platgelopen pad. Als je dit pad over de heuvel volgt en achter een paar huizen langs blijft lopen dan kom je op een open vlakte met aan het eind van deze vlakte een perfect privé zandstrand. 

                        Meest verlaten beach in het zuiden van Telendos

Voor de naaktstranden is het verstandig iets te drinken mee te nemen omdat terug naar de tavernes het ruim 30 min. lopen is en dat is met ca. 25 tot 30 graden niet echt lekker.  

Een gedachte over “Het eiland Telendos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *