info

Architectuur

Kerken

Op het eiland staan vele kerken met iconen, waaronder de kerk van Jezus de Redder in Kalymnos-stad (Pothia). In deze stad bevindt zich tevens het Archeologisch museum. Het aantal kerken en kapelletjes is ca 700.  De kerk is Grieks Orthodox wat o.a. inhoudt dat de priester mogen trouwen.  In Griekenland is Pasen (in tegenstelling tot Kerst) de belangrijkste gebeurtenis. Dit wordt beleefd met vele urenlange processies vanuit alle kerkjes over de boulevard van Pothia ( zie video Kalymnos Pasen 2013).  Tijdens deze Goede Vrijdag en Paasperiode begroet men elkaar constant met :  O Christós anésti  (Christus is opgestaan) .

 Kalymnos is over de hele wereld bekend vanwege de paasviering waarbij op grote schaal dagenlang vuurwerk wordt afgestoken. Voor dit vuurwerk wordt ook alhoewel verboden vaak dynamiet gebruikt, met als gevolg dat regelmatig gewonden en soms doden vallen.

Grotten

Kalymnos heeft ook vele grotten op het eiland met bijvoorbeeld de grot van de 7 Maagden en de grot van Kefalas met archeologische vondsten die vrij te bezoeken zijn. De lokale bevolking van Skalia weet waar de grot bij dit dorp ligt. In de middag kunnen de grotten van Kefala om veiligheidsredenen dicht zijn. De grotten van Kefala liggen in het zuiden van het eiland en kunnen per boot worden bezocht. De grotten van Daskalio liggen aan de oostkant van het eiland bij Rina. Meestal weten de lokale taxichauffeurs waar de grotten liggen en kennen de weg erheen, hebben de sleutel voor toegang of weten waar die is. Het is verstandig om een zaklamp mee te nemen en niet alleen te gaan omdat er in de grotten geen verlichting en geen hulp is.

Huizen

De huizen op Kalymnos bestaan veelal uit max. twee of drie etages met keramische dakpannen op de daken. De meeste huizen zijn geverfd in pasteltinten, maar de kleur wit met blauw van de vele huizen op de Griekse eilanden zijn een overblijfsel uit de periode van de Turkse overheersing. D.m.v. deze kleurstelling werd de Griekse vlag als protest gesymboliseerd!

Niet onbelangrijk om te weten is dat Kalymnos en de andere eilanden zoals bekend een rotsbodem hebben. Hierdoor is het praktisch onmogelijk een bredere riolering dan ca 60 tot 80 mm. doorsnee aan te leggen. Overal op openbare locaties ( kantoren, luchthavens, scholen, winkels etc) en privé huizen wordt daarom verzocht alle afval/toiletpapier in het bij de toiletpot daarvoor bestemde afval emmertje te doen! Het toiletpapier zorgt als nummer 1 voor verstopping in deze smalle riolering.            Vanwege diezelfde rotsbodem zie je  dat alle elektriciteit- en telefoonkabels  bovengronds  van paal to paal lopen.  Een nadeel hiervan is dat deze constructie gevoelig is voor storingen door wind en blikseminslag(brand).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *