info

Vrije tijd

Mogelijkheden voor sport en recreatie op Kalymnos zijn onder andere wandelen, sportklimmen, steile wand klimmen, vissen, duiken, snorkelen, windsurfen of kanoën, mountainbiken, motorboot of een jacht huren. Er is zelfs een tennisbaan aanwezig ( beton met kunststof mat) en een openlucht zwembad.

Eten & Drinken

Het eten in de restaurants is over het algemeen van goede kwaliteit en een redelijke prijs/kwaliteit verhouding.  In de lijst  handige links worden vele restaurants van heel Kalymnos genoemd.  De met naam genoemde restaurants in de tekst van deze site bij betreffende locaties, zijn door ons zelf diverse malen bezocht. Dit doet overigens niets af aan de kwaliteit van niet in de diverse teksten opgenomen met name genoemde restaurants.

Klimsport & Wandelen

Voor bergbeklimmers zijn er vele mogelijkheden om hier de sport te beoefenen vanwege de geschikte kwaliteit van de rotsen (kalksteen) en de afwisseling daarvan.  Ondanks dat Telendos een  klein eiland is, heeft het wel een hoge bergtop die  460 meter hoog is. De rots heeft ook een bijnaam “de Indiaan”. Onder een bepaalde hoek van links gezien vanaf Kantouni zien de contouren er echt uit als een Apachi indiaan.

Om een klimtocht te beginnen zijn er vele startpunten aanwezig en de beste periode is in de lente of herfst, omdat het in de zomer te heet kan zijn. Vanaf 2000 is men hier serieus mee bezig en er zijn meer dan 700 routes in diverse sectoren. Voorheen waren de rotsen een vloek volgens de bevolking. Sinds de klimsport is het een zegen want de klimmers komen echt van overal op de wereld vandaan zoals Australië omdat Kalymnos één van de populairste locaties is. Dit vormt nu een belangrijke bron van inkomsten in het voor- en naseizoen. Regelmatig worden ook klimmer festivals gehouden.

Voor wandelaars is het eiland ook populair vanwege de vele ruwe wandelpaden. Op het zuidelijke gedeelte zijn veel dennenbomen. Op het eiland zijn ook een aantal ruïnes te zien uit de Byzantijnse periode.

Sponsduiken

Sponsduiken is natuurlijk niet een echte vrijetijdsbesteding maar een beroep dat eeuwenlang bestaat op het eiland. Voor de amateurs (de snorkelaars ) is de kustlijn ideaal met de kleine baaitjes op Kalymnos en Telendos.   Het sponsduiken  is een grote inkomstenbron  geweest.  Nu zijn er nog steeds  kleine sponsfabriekjes te bezichtigen. Het is een gevaarlijk beroep waarbij al vele duikers zijn omgekomen tijdens het duiken naar sponsdieren. Een van de gevaren van het sponsduiken is de caissonziekte waarbij verlammingsverschijnselen optreden. Kalymnos heeft daarom een eigen traditionele  sponsduikersdans. Hierin wordt in bijgevoegde video het verhaal verteld van de verlamde sponsduiker die nog wil dansen. 

SPONSDUIKERS DANS

Bron:   Christodoulos Chatzivasilis

De belangrijkste inkomstenbron voor de bewoners van Kalymnos is nu het toerisme. Tijdens Griekse Pasen vertrekken de sponsvissers na een uitgebreid ritueel o.a. naar Sicilië,  Libië en Egypte en andere locaties omdat de Egeïsche Zee zo goed als leeg gevist is, om na 3 tot 6 maanden weer terug te keren.

Traditie

Een van de tradities is het geloof in de kracht van het  “boze oog”.  Wanneer je ineens erg ziek wordt, hoofdpijn krijgt of ande soort ongemak of pech hebt dan heeft iemand jou het boze oog gegeven.        Dit kan soms na een compliment zijn of uit jaloezie omdat het jou beter afgaat  of rijker bent in het leven dan de ander. Daarmee  wordt de kans groter  het risico op het boze oog te krijgen.                        Als je het idee hebt dat iemand je het boze oog gegeven heeft is er echter wel wat tegen te doen n.l. drie  keer op de grond spugen en drie keer “ftou” zeggen. Dit kan je ook doen om te voorkomen dat je zelf ( per ongeluk) het boze oog op een ander afroept. Verder zijn er ook Yiayia’s  (oudere vrouwen) die met diverse rituelen de “schade” van het boze oog kunnen opheffen.

Een betere en gemakkelijker methode om het boze oog af te weren  is het dragen/bezitten van een amulet t.w. een blauw glazen oog. Dit heet een Matiaki.   Ook kan volstaan worden  met deze thuis te hebben/opgehangen. Het dient inmiddels ook als kunstobject (in groter formaat) en als souvenir.

Voor de goede orde; steek dus altijd deze Matiaki  als zekerheid bij je en mocht hij ooit kapot gaan; niet getreurd, dan heeft hij n.l. zijn werk goed gedaan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *